Ytterligare uppdelning

Nu när jag håller på att skriva om själva muskeltillväxten på cellulär nivå, så märker jag att det blir för mycket text om allt bara ska flyta på i en enda låg text, oavsett uppdelning med paragrafer. Jag har alltså bestämt att dela upp även denna del in i tre underrubriker. Därför ser det numera ut såhär:

4.2.2.  Vad händer vid muskeltillväxt på cellulär nivå?

4.2.2.1.            Vad är muskeltillväxt?

4.2.2.2.            Hur hjälper kosten?

4.2.2.3.            Hur hjälper träningsmetoden?

Man brukar säga att man bör använda underrubriker för att förstärka klarheten i arbetet. Detta känner jag var nödvändigt och det passar bra in.


Ändring på ändring...

Jag har haft mer kontakt med Bengt Johansson som jag har intervjuat ett antal gånger för att få fram information om träning och kostrådgivning. Så har jag nu nämnt det om att muskler kan växa på två olika sätt, och han sa att när man tränar såsom han har rådgivit, så kommer man få en ökning av både sarkoplasman samt förstärkning av proteinerna inom myofibrillerna. Man kommer alltså få större och mer välformade muskler, samtidigt som man kommer bli starkare, därför skulle det vara fel att enbart fokusera på den ena, så därför kommer jag nu ändra det till att ha ett allmänt fokus på båda sätten.

Sen har jag också ändrat från att säga 3 månader till att säga 12 veckor, detta kommer förenkla framställningen av träningsschemat och eftersom 12 veckor är ungefär lika lång tid som 3 månader så ser jag inga problem i det alls, utan bara förbättringar!

Tillväxt, eller tillväxt?

När jag idag satt och planerade hur jag skulle skriva om vad som händer på cellulär nivå i muskeln när man tränar så kom jag på att jag har förbisett en relativt viktig detalj. Jag måste få in det här, det är ju nästan tvång på att ha med det i slutändan.

Det är nämligen så att det finns två sätt som muskler kan växa när man tränar:
Antingen så ökar enbart mängden av sarkoplasman i muskelfibrerna, som gör att muskeln kommer växa i storlek, men kommer inte påverka styrkan av muskeln i sin helhet eftersom det inte händer något med proteinerna innuti sarkomererna som utför själva kontraktionerna av muskeln.
Sen finns det den varianten att det är själva proteinerna som växer och blir större, vilket gör att kontraktionen i muskelns helhet blir starkare. Eftersom proteinerna växer i detta fall också så kommer muskeln att växa en del, men inte alls till samma utstreckning som i första fallet med sarkoplasman.

Tack och lov att jag märkte detta, annars hade jag riskerat att skriva helt fel! Så jag har bestämt mig att fokusera på det andra fallet av muskeltillväxt eftersom det känns mer relevant tycker jag, även om det första fallet också är relevant på flera sätt, men det känns bäst att fokusera på ett fall känner jag för att smalna av arbetet också. Så nu måste jag bara skriva till det här!

En liten kommentar som jag kom och tänka på medan jag skrev det här. Det vore härligt att vara i en grupp faktiskt. Jag har inget större emot att jobba själv, men det skulle vara skönt att ha någon att bolla idéer med som vet vad man pratar om. Det skulle bli ett bättre arbete känner jag eftersom man med två olika idéer om ett ämne kan komma med olika sidor och skapa en gemensam sida som tar det bästa från båda, och därav göra helheten lite mer varierad. Menmen, det är bara att jobba vidare så länge och fantisera senare! Men jag kan säga att om jag skulle göra om detta projekt, inom samma elr annat ämne, så hade jag velat vara med minst en till person.

Ännu en liten ändring

Nu har jag percis skrivit klart hela delen om muskelns struktur och hur den fungerar, och jag hade precis tänkt börja skriva om nästa del om muskeltillväxten, när jag tittade igenom innehållsförteckningen till nästa del som då såg ut såhär:

4.2. Muskeltillväxt

4.2.1.  Vad händer vid muskeltillväxt på cellulär nivå?

4.2.2.  Vad krävs enligt träning och kosten för snabbast muskeltillväxt (specifik nivå, näringsämnen)?

4.2.2.1.            Optimala krav för kosten, vad händer?

4.2.2.2.            Optimala krav för träning, hur tränar man ”rätt”, varför är det så?

Då kom jag på att det känns rätt så ologiskt med upplägget eftersom att nyckeln till vad hela arbetet handlar om ligger i del 4.2.1. och om den ligger före 4.2.2. så rubbar det ju den röda tråden. Det rubbar flytet i handlingen så att säga. Så numera har jag flyttat på dem och nu ser det ut såhär:

4.2. Muskeltillväxt

4.2.1.  Vad krävs enligt träning och kosten för snabbast muskeltillväxt (specifik nivå, näringsämnen)?

4.2.1.1.            Optimala krav för kosten, vad händer?

4.2.1.2.            Optimala krav för träning, hur tränar man ”rätt”, varför är det så?
4.2.2.  Vad händer vid muskeltillväxt på cellulär nivå?

Sedan efter den sista delen i huvudtexten så kommer det mynna ut till en övergång in i diskussionen/slutsatsen. Efter det ska jag skriva metod och material delen, och därefter abstraktet, göra källförteckningen fin, skriva kort i erkännanden och göra en snygg framsida, sen kan vi snacka klart projekt!


Vad ska man ha med? Dilemma...

Jag har sprungit in i ett visst dilemma när det kommer till innehållet av muskelstruktur-delen. Det främsta innehållet i det avsnittet handlar givetvis om hur bicepsmuskeln, alltså skelettmuskler ser ut. Dock så finns det ju glatta muskler samt hjärtmuskler, så frågan är om jag ska skriva om dessa också eller om jag ska hoppa över dem helt. De har ju egentligen ingen direkt relevans till arbetet i sin helhet. Men det är ju relevant om man pratar om muskler i allmänhet. Sen är det ju också intressant tycker jag. Jag tror att jag exkluderar det just nu och bara nämner vilka andra muskeltyper som finns, sen om jag skulle behöva försöka förlänga hela arbetet så kan jag skriva om det, men just nu så låter jag det vara och fortsätter med själva strukturen av skelettmuskeln.

Liten ändring i frågeställningen

När jag satt och skrev idag så tänkte jag på min frågeställning och vad jag kommer skriva om i själva arbetet, mer specifikt om muskeln jag tänker referera till. Jag bestämde mig för ett tag sedan att referera till just biceps muskeln för enkelhetens skull, men min frågeställning säger bara "en större skelettmuskel". Och eftersom man vill ju göra sin frågeställning/tes så specifik som möjligt så byter jag helt enkelt ut orden.

Utöver detta så har jag bestämt mig för att ytterliggare ändra en del i frågeställning som i det här fallet kommer påverka innehållet i arbetet lite mer. Jag har haft en del kontakt med Bengt Johansson som påstår att man inte kommer kunna bygga upp så mycket muskler alls under två veckor, trots intensiv träning samt optimala förhållanden för träningsmetod och kost. Så med hans rekommendation har jag utökat tiden från två veckor till tre månader. Detta kommer ge lite mer att skriva om eftersom det kommer hända mer under den tidsperioden. Detta innefattar då att i början så kommer man bli starkare i allmänhet men inte få en utökad muskelmassa/volym, detta är pga att nervimpulserna till muklerna blir effektiviserade med plötslig ökning av användning. Dock är detta enbart i början, det jag ville undersöka från början var ju själva muskelmassan som ökar under intensiv träning. Så detta kommer jag nu kunna komma in på utöver det med nervimpulserna.

Så numera lyder min frågeställning:
Vad händer på cellulär nivå med bicepsmuskeln hos en otränad vuxen person vid intensiv träning under tre månader, där denne följer en optimal kost samt träningsmetod?


Tankar på skrivandet och upplägget

Allra först vill jag bara skriva att jag numera inte refererar min tes som "tes" utan som "frågeställning" eftersom mitt arbete kommer handla om att hitta svar på en situation snarare än att argumentera något som jag redan tror kommer hända.
Jag har nu satt igång ordentligt med skrivandet av rapporten, läst igenom alla möjliga instruktioner till produkten om hur den ska skrivas osv. Jag tänkte att jag skulle skriva om mina tankar angående vad jag ska skriva var, alltså placeringen av de olika delarna i projektet, hur det skapar en röd tråd, hur det gör det logiskt och enkelt att följa medan man läser etc.
Min innehållsförteckning kan vara bra att utgå ifrån:

1. Abstract

2. Inledning

3. Material och metod

4. Huvudtext/Resultat

4.1. Musklers uppbyggnad

4.1.1. Muskelstruktur (hur ser de ut på cellulär nivå? bilder samt beskrivningar)

4.1.2. Funktion (hur muskler fungerar i cellulär detalj)

4.2. Muskeltillväxt

4.2.1. Vad händer vid muskeltillväxt på cellulär nivå?

4.2.2. Vad krävs enligt träning och kosten för snabbast muskeltillväxt (specifik nivå, näringsämnen)?

4.2.2.1. Optimala krav för kosten, varför det? vad händer?

4.2.2.2. Optimala krav för träning, hur tränar man ”rätt”, varför är det så?

5. Sammanfattning/Diskussion

6. Erkännanden

7. Käll- och litteraturförteckning

Vi kan börja med inledningen. Inledningen kommer att innehålla, för det första det uppenbara: Inledande text från väldigt brett till just muskler, syfte med arbetet, för att sedan komma till den specifika nivån av frågeställningen och avsluta med den, samt en bra övergång till huvudtexten.
Jag ska bara nämna också att namnen på alla rubrikerna samt underrubriker ovan är långt ifrån de rubriker som jag faktiskt kommer använda i arbetet, de är endast för att beskriva dess innehåll kortfattat.
Huvudtexten tänkte jag borde delas in i två olika delar som i sin tur delas in i lite olika delar. Detta har jag tänkt på redan från början att ha just detta upplägget. Jag finner att det är lättare att följa om man på överseende nivå har det enkelt att visuellt dela in olika delar, för att sedan dela på det ytterligare inom den särskilda delen. Där blev de bästa två överseende delarna: Musklers Uppbyggnad för att det är grunden som kommer att prägla resten av arbetet, och sedan Muskeltillväxt för att kunna leda in i den specifika delan av arbetet och därav själva syftet med arbetet. Eftersom den första delen är väldigt grundläggande och helt enkelt lägger grunden för resten av arbetet kommer den andra delen vara betydligt längre och delas in i fler underrubriker, just eftersom det mesta av det specifika i arbetet kommer att koncentrera sig där.
En djupare beskrivning av underdelningen av de båda överseende rubrikerna i Huvudtexten tycker jag inte är särskilt nödvändigt. Man kan egentligen bara se och läsa dem för att förstå vad jag kommer att lägga i varje del. Tanken bakom dessa underrubriker är att skapa ett logiskt flyt genom texten som är lätt att följa. Innan själva sammanfattningen/diskussionen kommer så planerar jag en väl formulerad övergång till diskussionen.
Väl i sammanfattningen/diskussionen så tänkte jag ta upp just de mest vitala delarna från huvudtexten, sammanfatta dem och sedan dra en slutsats utifrån frågeställningen. Detta kommer att knyta ihop påsen med den röda tråden tror jag och det kommer kännas logiskt och rätt.
Sedan kommer ju självklart abstraktet, material och metod och erkännanden etc., men det behöver inte vara lika logiskt utformat som inledningen och huvudtexten anser jag, även om det självklart kommer att vara ytterst relevant till resten av arbetet och vara väldigt essentiella.
Nu hoppas jag bara att Olle mailar mig snart så jag kan få lite hjälp, men jag kan skriva om det andra som jag inte behöver hjälp med just nu så länge i alla fall!
Så, nu ska jag skriva lite mer hade jag tänkt.

Snart inlämning..

Nu är det drygt 1½ vecka kvar till sista deadlinen på arbetet, och jag känner, som säkert många andra vid det här laget, en oerhörd stress över hur det kommer gå. Jag har dock en klar bild om hur hela arbetet kommer se ut när det är klart, jag har alla dela klar för mig och jag vet vad jag måste göra, nu måste jag bara göra det också. Det har dock kommit några ändringar sedan sista jag skrev här.

Jag har ändrat min tes från en argumentativ sådan till en frågeställning, min nya tes lyder:
Vad händer på cellullär nivå med en större skelettmuskel hos en otränad vuxen person vid intensiv träning under två veckor, där denne följer en optimal kost samt träningsmetod?

Jag kände nämligen att en argumentativ uppsatts är egentligen inget som jag är bra på, jag har flera gånger skrivit argumentativa uppsatser, men de har aldrig blivit så bra som jag velat, och för att skippa riskera ett icke godkänt betyg för att jag inte är så väldigt bra på den typen av text. Särskilt när jag likväl kunde valt en annan typ av text och fixat det.

Utöver detta så har jag frågat Olle efter hjälp om ytterliggare källor från pubmed eftersom jag flera gånger sökt men inte kunnat hitta ordentligt relevanta artiklar.

Jag har börjat skriva på inledningen till hela arbetet där jag tänkt helt enkelt introducera hur viktiga muskler är i våra liv, hur vi använder den utan att vi tänker på det och hur så många muskler inte ens kan styras av det centrala nervsystemet, därför kan vi inte kontrollera att t.ex. hjärtat pumpar eller tarmarna skickar maten vidare medan näringsämnena plockas ut från maten. Sen har jag mioutline klar och jag vet vart alla delar ska vara osv.

Nu ska jag sätta igång!

RSS 2.0