I begynnelsen...

Nu när jag äntligen kommit igång med projektet och jag gjort en ordentlig mental plan över hur jag kommer utföra det, även om jag ligger lite efter, så tycker jag att det är dags att beskriva hur jag kom till den position där jag är idag och hur jag utvecklat min projektidé.

Allting började någon gång i slutet på andra året på gymnasiet då jag först fick reda på vad 100p projektet var och vad man kunde göra som projekt. Däribland fanns chansen att få jobba med en årlig musikal som Viktor Rydbergs Gymnasium anordnar varje år, och ha det som 100p projekt. Eftersom min största passion i livet är musik och allt vad musik innebär, så kände jag direkt att det var det enda rätta valet för mig! Jag la inte ens en tanke på att jag skulle göra något annat. Så jag anmälde mig till musikalen som, för det första, trummis eftersom jag själv spelar trummor och har gjort det i ett antal år. I andra hand sökte jag till skådespelare/sångare eftersom jag har mycket tidigare erfarenhet om både skådespeleri och sång.
Dock gick det inte som planerat. Inte alls.
Till den musiker audition som jag gick på hade jag inte förstått att man skulle lära sig två låtar, jag trodde man bara skulle lära sig en. Så jag improviserade mig genom den andra låten, och jag tyckte det gick rätt bra för att gå i 5/4 och vara trummis. Men jag blev inte vald. Båda trummisarna från Jarlaplan blev valda. För att vara ärlig så blev jag extremt besviken, inte bara på mig själv, men mest på lärarna som valde musiker. Dock kan jag inte säga något, det som är gjort är gjort nu.
När det kommer till min audition där jag skulle sjunga och skådespela så vill jag inte prata om det. Men jag kan säga att det gick extremt dåligt och jag blev inte vald dit heller.
Så plötsligt stod jag där, hade ingen aning om vad jag skulle göra till mitt projekt, och jag kände bara hur jag hade en jobbig tid framför mig. Men då fick jag en idé, jag går ju programmet natur natur med musikprofil, och jag hade några vänner från förra året som jag vet jobbade med musik som sitt 100p projekt. Om jag bara kunde fått det, så skulle det ändå vara ok tänkte jag. Min plan var då att arrangera en musikfestival över två dagar där upp till 20-30 band, både stora och små skulle få spela för att få en chans att nå ut i musikbranschen, just eftersom det är en sådan extremt svår bransch att lyckas inom. Om man då arrangerar både stora och små band så kommer de stora banden locka folk som vill se dem, och de små banden kommer få publik som potentiellt kan tycka om dem.
För att koppla det till mina egna programmål inom musik så skulle jag komponera egen musik och framföra under festivalen. Hade jag haft en chans att fortsätta med denna idé så skulle den blivit mycket mer specifik och fungerande som 100p projekt, dock fick jag inte göra det. Tydligen så var det strikt förbjudet att ha något annat specifikt arbetsområde än det naturvetenskapliga eftersom jag ändå går naturprogrammet. Jag kan förstå detta, men jag tycker att man kunde haft mer överseende eftersom musik är det enda som jag verkligen brinner för och elever har jobbat med musik tidigare år.
När jag fick höra att jag inte fick jobba med musik heller så fick jag ett förslag av min handledare Olle Brick att jag mer än gärna kunde arrangera musikfestivalen, men att ha en naturvetenskaplig inriktning, såsom att se hur ljudvågor och höga decibel påverkar människans öra. Dock tyckte jag direkt att det var för mycket för en person att arrangera en musikfestival, samt att utföra dessa experiment under samma gång, för att sedan göra en akademisk rapport om det.
Jag började genast tänka på vad jag nu skulle göra och vad, inom naturvetenskapen som intresserar mig nog att behandla i ett sådant stort projekt. Det var tyvärr inte mycket jag kunde komma på eftersom jag i närmare ett år ångrat att jag valt det naturvetenskapliga programmet, men det var ett område som jag kunde relatera till, åtminstone lite. Eftersom jag styrketränat en del under min uppväxt så kände jag att jag skulle kunna göra något som har med just det att göra.
Till en början så var min projektidé att ta reda på om det var möjligt att bygga muskler i kroppen samtidigt som man går ner i vikt. Då ingår det att träna mycket och äta en sådan diet då man som mest effektivt går ner i vikt. Denna idé var bara en snilleblixt jag fick en dag, men när jag lämnade in min projektplan för detta så nekades den och jag fick höra att jag var tvungen att ändra min idé eftersom den var vansklig.
Under denna tidsperiod så blev jag frustrerad. Det verkade som att alla idéer och förslag jag fick nekades och mer och tid gick till spillo utan att jag fick en chans att påbörja mitt projekt ordentligt. Jag kom dock över det och valde att utesluta viktminskningen från ekvationen och enbart satsa på muskeluppbyggnad. Det var då jag fick fram min idé som jag idag kommer använder, att se vilka optimala omständigheter som ger upphov till maximal muskeluppbyggnad under en kort tidsperiod. Detta gör att jag, samtidigt som jag får in styrketräningen i arbetet, så får jag in kosten i det hela.
Efter detta hade jag ett samtal med Olle, och äntligen fick jag grönt ljus. Vi bestämde att jag skulle, så detaljerat och specifikt som möjligt jobba med vad som händer i muskler när de arbetar, hur de är uppbyggda, hur de fungerar, och sedan komma in på muskeluppbyggnad och vilka förhållanden som ger upphov till maximal uppbyggnad när det kommer till fysiska aspekter, samt kosten.
Sedan dess har jag haft ytterligare ett möte med Olle, och även om jag ligger lite efter som jag tidigare nämnt, så jobbar jag på för fullt hemifrån och ska snart börja på att samla ihop det till ett första utkast av min akademiska rapport.
Detta är min historia, hur jag kom fram till detta ögonblick då jag ska, först och främst sova, men sedan jobba vidare för att göra det bästa jag kan göra i mitt 100p projekt i gymnasiet.

Dags att komma igång!

Nu har projektveckan äntligen börjat, och det är otroligt skönt måste jag säga. Nu slipper man det "vanliga" skolarbetet ett tag, det betyder tyvärr dock inte total avslappning, nu måste man verkligen ta tag i det här projektet.

Min plan var från början att jag under dessa två veckor utföra mitt "experiment" på mig själv, alltså att träna, men det har kommit förhiner på vägen. Jag har haft en dålig och jobbig tid hemma, inklusive sjukdom och har knappt kunnat jobba på min projektplan eller teori/bakgrundsarbete vilket har resulterat i en IG-varning inom projektet just nu. Det är även därför som jag inte varit aktiv här heller. Pga detta, mest det fysiskt sjuka så har jag varit tvungen att skjuta på min tid då jag tränar. Dock har jag inte slutat jobbat helt!

Jag har letat fram två böcker med mycket bra och relevant innehåll för bakgrund om musklers uppbyggnad samt användning. Dessa två är:
"Biology" av Kanneth R. Miller, Ph.D. och Joseph Levine, Ph.D.
"The Kingfisher Science Encyclopedia"

Eftersom jag till försöket kommer behöva äta en särskild diet för att nå optimala förhållanden för snabb muskeluppbyggnad, så har jag också letat efter bocker om dessa. Dock har jag inte hittat några bra nog som är relevanta nog att bygga upp mitt försök på, jag kanske inte har letat nog helt enkelt, men jag tyckte inte det var nödvändigt när jag genom min mamma fått kontakt med en professionell personlig tränare samt licensierad kostrådgivare. Jag har kort pratat med honom och förklarat projektet och han hjälper mer än gärna till. Så jag kommer att spendera några timmar med honom och gå igenom vad han anser vara det rätta att göra med kosten. Han kommer även visa exakt hur man tränar de olika muskler som jag kommer träna på bästa sätt.

Jag kommer leta ännu mer efter böcker angående kost för att se om det finns andra tillvägagångssätt än det som Bengt rådgiver.

Inom några timmar så kommer jag ha ett uppföljande möte med Olle så får vi se vad han säger om det ser bra ut eller inte.

RSS 2.0