Vid första utkastet

Det har gått ett tag sedan jag senast skrev här nu. Ett lov har passerat, och på vardera sida, vidriga mängder plugg. Men jag ska inte prata om annat än just projektarbetet nu.

Det är väldigt snart dags att lämna in ett första utkast av sin slutgiltiga produkt. Datumet för det är 5e Februari, medan deadline för sista utkastet är 30e April vilket är nästan tre månader framåt. Personligen tycker jag att det är lite väl långt fram för att man ska vara obligatoriskt klar med ett utkast. Men det är inte jag som bestämmer det. I vilket fall som helst så har jag tyvärr inte hunnit så pass långt att jag kan lämna in ett utkast. Jag har nämligen hamnat i en del personliga problem som hindrat mig från att kunna jobba ordentligt med detta projekt, inklusive alla andra ämnen som kräver deadlines på uppsatser, prov och annat. Jag har i skrivande stund kvar fyra uppsatser, ca 4 sidor långa vardera som ska vara inlämnade väldigt snart, så jag kan lova att perssen är enorm för tillfället.

Men jag ska inte låta det hålla mig tillbaka helt, jag har fortfarande hunnit jobba en del på detta för att kunna samla lite information och planera upplägget av arbetet. Jag använder nu fortfarande samma källor som jag nämnt tidigare (två böcker samt en personlig tränare/licensierad kostrådgivare), dock har jag tagit bort den ena boken (The Kingfisher Science Encyclopedia) eftersom, vid närmre analys av innehållet så hade de exakt samma innehåll, men Kingfisher hade ännu mindre information. Men på tal om källor så har jag hittat två nya källor från internet de här gången, båda är från företaget "Science Daily" och är vetenskapliga artiklar som jag tyckte kan ha relevans till arbetet. Länkar till artiklarna följer:

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070411152819.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081215111131.htm

Jag har dock märkt att jag måste fortsätta söka efter extra specifika källor, jag har nämligen några punkter i arbetet som inte är täckta av de källor jag nu har, så jag behöver fler. Jag ska fråga Olle om detta under nästa möte eftersom jag sökt hemsidan PubMed som han rekomenderade, men jag har inte kunnat hitta några relevanta artiklar (än), så det skadar ju definitivt inte att fråga efter hjälp.


Min plan

Jag har tänkt vidare en hel del på exakt vad jag ska skriva/problematisera/argumentera för i texten. Min ursprungliga idé var att "ta reda på" vilka de optimala förhållandena för muskeltillväxt under en kort tid genom intensiv träning, men jag kom på att det inte riktigt är något man problematiserar eller argumenterar för, så jag tänkte vidare hur man skulle kunna ändra inriktningen lite, men samtidigt använda sig av just samma ämne så att säga. Min idé blev att ha en tes som argumenterar för att det inte går att fördubbla muskelmassan/volymen för en otränad vuxen person genom intensiv träning under en kort tid (vilket jag valde enligt mina idéer tidigare: två veckor).

Mitt arbete kommer vara en argumentativ uppsats som har en tydlig tes. Eftersom jag inte ponerat mycket över just min tes som jag skulle ha, så har jag inga tydliga ändringar inom en tes som jag jobbat på länge. Min "tes" har bara varit idéer och ingen konkret text, men nu tycker jag att jag har en som kan fungera, jag måste bara utveckla den lite mer i just språket och specifisera den lite mer, men den följer:
Det är inte möjligt att dubblera volymen/massan (?) av en storre skelettmuskel för en otränad vuxen person genom intensiv träning på två veckor, trots optimal kost samt träningsmetod.

Problemet just nu med tesen tycker jag är att jag inte är helt säker på om det är volymen eller massan som fördubblas, visserligen är det ju båda som ökar under muskeltillväxt, men frågan är vilken jag ska referera till som ska förubblas. Frågan är också vilken muskel man ska referera till. Den frågan blev relativt lätt besvarad, det finns tre typer av muskler vara av en typ som man har egen kontroll över i sin kropp (skelettmuskler), och där tänkte jag helt enkelt vanligast muskler som man tänker på (biceps). Egentligen gör det ingen större skilnad om man skulle använda sig av biceps eller pectoralis t.ex., men jag kände att det är bäst och lättast att satsa på en muskel som råkade vara den "vanligaste".

Det som jag skulle behöva ha med i arbetet (är en hel del olika faktorer) för att täcka allt jag kan för att stödja tesen är följande:

Bakgrund till hur muskler är uppbyggda samt hur de fungerar.
Vad som händer under muskeltillväxt och hur man går till väga.
Eftersom det handlar mycket om "optimala" förhållanden för snabb muskeltillväxt så måste jag förklara just vilka dessa förhållanden är och varför de är optimala, i andra ord, varför de fungerar. Så min idé efter mycket tänkande är att gå igenom vad som händer när man äter en viss diet eller tränar på ett visst sätt och hur det kan framkalla en maximal muskeltillväxt. Detta kommer jag sen använda för att stödja min tes.
Sedan måste jag hitta för- och motargument för tesen, och det jag kom på där var att ta upp piller/sätt som tydligen ska få ens muskler att växa extra fort (dock kommer jag inte gå in i droger, anabola steroider eller något sådant). Dessa träningslösningar visas ofta på tv och påstår en hel del, jag kommer ta reda på hur de ska fungera enligt dem, kombinera det med vad som krävs för muskeltillväxt, och sedan använda det för att stödja min tes.

Detta är min plan till hur jag ska skriva resten av mitt arbete. Den har nu en klar struktur och är något konkret som jag kan jobba med, så frågan är nu om allt är ok för Olle.

RSS 2.0